Vilket tillskott bör man välja?

Det finns flera positiva effekter att nå och därför också många bra anledningar till att äta någon form av kosttillskott, men det kan vara svårt att avgör vilka tillskott som man ska välja i hälsokostbutiken – så vilka ämnen är det som tillskotten bör innehålla?

tabletter-medicin-kosttillskottAtt äta olika sorters tillskott för att göra kroppen mer hälsosam är det många som gör genom att exempelvis testa Vitaepro kosttillskott eller tillskott av andra märken. Men hur kan man på bästa sätt avgöra vilket kosttillskott som innehåller bäst ämnen och ingredienser? Det beror faktiskt helt på vad det är du vill att tillskotten ska hjälpa dig med. Har du till exempel dålig syn är det tillskott med blåbär som är värt att testa. Till exempel går majoriteten av våra svenskplockade blåbär som export fabriker i Europa och Asien för att därefter just förvandlas till olika hälsokostprodukter och kosttillskott, vilket är något tidningen Dala-demokraten skriver om. Men det är inte bara blåbär som är bra för kropp och knopp, det finns en hel del andra bra saker att stoppa i sig för ett hälsosammare liv – och tidningen 24Malmö har listat de tre bästa med fastställd god effekt för hälsan:

  • Zink – en mineral som är vanligt förekommande i vanliga livsmedel men som även finns som egna separata tillskott att köpa, dessa är bra mot förkylning och minskar symptomen.
  • Folsyra – ämnet som kroppen använder för att producera nya celler vilket gör att det passar sig bra till kvinnor som är eller vill bli gravida, ämnet ska även minska risken för defekter på fostrets hjärna och ryggrad.
  • Grönt teextrakt – har visats minska tillväxten av antalet cancerceller hos cancersjuka inom vissa typer av cancer beroende på att extraktet innehåller epigallokatekingallat.

Kosttillskott för annat än hälsa?

Alla kosttillskott är dock inte för hälsan, vissa lägger fokus på skönhet istället. Bland annat finns tillskott som ska göra hår och naglar tjockare, motverka håravfall, göra oss smalare och andra som ska göra oss piggare under träning. Men huruvida detta verkligen fungerar är ett omtvistat ämnet, vissa hävdar bestämt ja medans andra skjuter ner argumenten med bestämt nej det fungerar inte. Men vissa tillskott kan dock ge verkan även inom skönhet. Nöjesmagasinet Nyheter24 tipsar till exempel om hur tillskott med basen betakaroten, samma ämne som gör morötter orangea, kan hjälpa till att få sommarens solbränna att hålla längre – ät bara inte för mycket av dessa för då riskerar du att efterlikna en morot mer än en solkysst snygging!