Vikten av bra mat och motion

Bra mat är grunden till ett sunt leverne, och gärna får maten vara varierad och färgglad med lagom mycket energi, bra med fullkorn och fibrer, fett av det nyttiga slaget och inte för mycket av vare sig salt eller socker.

Livsmedelsverkets sida kan man läsa om olika kostråd och matvanor, mycket grönsaker men däremot mindre socker är något som syns som en röd linje genom myndighetens hemsida. Det finns massor av tips på maträtter och sätt att göra mathållningen mer hållbar för både sin egen hälsas skull men också för miljön. Det kopplas dessutom ihop med att man bör röra på sig, inte så konstigt när man tänker på det.

Rör dig mer, sitt inte still hela dagen

Dry beans and peas

Nej vikten av bra mat ska verkligen inte underskattas, men heller inte hur man alltid ska röra på sig, i vardagen, i ledighet och inte sitta allt för mycket still – vilket lätt ändå sker eftersom det är skönt att sitta sitt och särskilt när man är frusen och trött en tidig vardagsmorgon på vintern. Men det är farligt med stillasittande, som vi kan läsa om i Svenska Dagbladet, lika farligt som det är att inte träna. Det påverkar nämligen hälsan väldigt negativt att bara sitta hela dagen, man har mycket större risk att då dö i förtid visar nyligen gjorda studier i Australien. Regelbunden aktivitete i åtminstone 150 minuter i veckan för vuxna, i relativt intensiv aktivitet fysiskt sett. Ju mer stillasittande desto högre risk att drabbas av kroniska sjukdomar, man kan nämligen vara en aktiv soffpotatis om man sitter mindre än fyra timmar om dagen. Många tänker att TV:n och TV-tittandet är boven i dramat, något som ökat dramatiskt.

I Expressen kan vi däremot läsa om hur man bör äta för att klara livet som en löpare, kost och prestation hänger ihop som nämnt. Råden vi får av artikeln är att äta varierad mat och äta mat från bra råvaror. I rena råvaror finns alla vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som vi behöver, om vi processar maten för mycket så försvinner en hel del näring nämligen bort på vägen. På Nybergs Deli finns både matsortiment och recept som bådar för en lyckat, näringsrik måltid – perfekt om en tränar eller bara vill njuta av god mat.