Vad säger din svett?

Att svettas är naturligt, och vissa av oss gör det mer än andra. Men visste du att din svett kan berätta hur din kropp faktisk mår?

”Det är när din kroppstemperatur stiger som nervsystemet ger svettkörtlarna grönt ljus, och fukt uppenbarar sig på huden för att sedan avdunsta. Genom den processen kyler svetten ner dig.” läs mer här.

svettVisst stämmer citatet ovan, och vi har skrivit det tidigare: svett är naturligt. Dock kanske inte alltid så roligt att råka ut för. Men svett kan faktiskt säga något om hur du och din kropp mår, och då är det bäst att lyssna istället för att bara klaga över att man blir kladdig och luktar lite skumt. Är du till exempel stressad kan du få svett som börjar lukta mer än vad den brukar, vilket även kan bero på att du äter fel sorts mat. Vad du stoppar i dig och hur stressigt ditt liv är påverkar nämligen hur din svett både lukar och i vilka mängder den kommer. Så skulle du helt plötsligt märka en markant skillnad kan det vara dags att ta sig en funderare över hur du egentligen lever ditt liv och kanske både förändra dina matvanor och din tillvaro till en mer balanserad nivå. Likaså kan svettdoften och svettproduktionen ändras när du är gravid eller har hamnat i klimakteriet och detta beror ofta på en obalans i hormoner, vilket kan hjälpas med hjälp av läkare.

När svett är bra och när du ska söka hjälp

Plötsliga svettningar en varm dag är inget farligt, då är det din kropp som vill kyla ner dig för att förhindra värmeslag och det är något positivt. Men om du istället märker att du inte svettas lika mycket en dag är chansen stor att kroppen naturliga avkylningssystem satts ur spel och dricker du då inte vatten är risken överhängande stor att du just drabbas av ett värmeslag. Svettas du istället onormalt mycket och länge utan en egentlig orsak kan du ha råkat ut för tillståndet hyperhidros vilket är en sjukdom. Då är det hög tid att uppsöka läkare för överdrivna svettningar kan även vara en indikation på ett allvarligare hälsotillstånd. För inte nog med att hyperhidros är en sjukdom i sig så kan den även vara indikation på att annat i kroppen inte står rätt till – därför är det alltid viktigt att kontakta läkare.