Tränande veganer – se hit

Att leva ett hälsosamt liv är att äta rätt och träna regelbundet. Den ramsan har upprepats tillräckligt många gånger för oss nu för att vi ska känna till det. Men ändå är det många som tvekar och undrar om man kan träna lika hårt som vegan eller inte. Och svaret är ett givet ja! Självklart kan du träna och må gott som vegan.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om kosttillskott och hur man ska tänka kring de olika sorterna. Det är bra att komplettera sin kost med tillskott oavsett vilken typ av kost man väljer att äta. Det här gäller egentligen de flesta som vill få i sig bra näringsämnen och säkra att kroppen får i sig allt som behövs. Men det är desto mer viktigt för veganer, både de som vill träna och de som inte tränar allt. Det finns nämligen ämnen i kött som inte finns i växtriket, som b12, och därför kan det vara bra att ta kosttillskott för att ge kroppen det.

Lär känna proteinkällorna

Veganer har ofta mycket bättre koll på näringslära än vad övriga människor har. Det beror på att de har gjort en omställning i sin kost som innebär en livsstilsförändring. Veganer är vana vid att höra argument som att man blir svag om man bara äter vegetabiliskt. En vanlig uppfattning är att mjölk ger starkare skelett, men om man ser på den globala statistiken över benfrakturer är de vanligare i länder där vi äter mycket mejeriprodukter.

Kosttillskott hjälper dig att hålla reda på ditt dagliga intag. För styrketränande veganer kan man kolla på de olika alternativen till proteinpulver, det finns mycket vegetabiliskt att hitta!

Många veganer äter både varierat och fiberrikt. Men om man ska hårdträna kan det vara bra att som vegan se över ens proteinintag. Veganprodukter som innehåller protein är till exempel:

  • Jordnötter
  • Quinoa
  • Tofu
  • Baljväxter (bönor, linser, ärtor)

Läs mer om mytbilden om vegankost i fria.nu!

Även folk som inte är veganer borde se över sina alternativ till proteinet. Äter du varierat kommer du må bättre. Att inkludera mer baljväxter i sin mat har bara fördelar, så varför inte testa något nytt om du inte redan har gjort det!