Rökning farligare än vi trott

Att röka är dåligt för hälsan, det har vi vetat länge. Men de senaste åren har det kommit att rökningen är farligare än vi trott och att den kan göra så att våra sjukdomar bli värre.

324988-smoking

Rökare har högre risk att drabbas av hjärtsvikt. Detta har forskare vetat om ett bra tag nu. Men nu har nya studier visat ett samband mellan rökning och hjärtsvikt, oberoende av om personen tidigare har haft hjärtproblem som en hjärtinfarkt, skriver Sveriges Radio. Studien visar nämligen att rökares hjärtan har tjockare hjärtväggar och en sämre pumpförmåga om man jämför med före detta rökare och icke-rökare. Och det är denna kombination som ökar risken för att drabbas av hjärtsvikt. Vanligtvis är det hjärtinfarkt som gör att man får hjärtsvikt men nu kan det alltså vara så att rökning kan leda direkt till det.

Fler canceråterfall

Förutom att rökning kan ge en massa olika sjukdomar och problem, kan den även göra så att behandlingen av en del sjukdomar ger sämre resultat. I Dagens Medicin kan man läsa att det verkar som att rökning hämmar bröstcancerbehandling. Risken för återfall i bröstcancer kan nämligen vara tre gånger högre för rökare. Speciellt verkar rökningen påverka de personer som efter operation får så kallade aromatashämmare, som ska förhindra återfall av cancer.

Fler väljer e-cigg

Eftersom rökning är skadligt på många olika sätt kan det vara en idé för alla rökare att fundera över ett mer hälsosamt alternativ. Ett som har visat sig vara bättre än vanliga cigaretter är e-cigaretter. Dessa kan man bland annat hitta på ecocig.se och de innehåller inte den farliga tjära som vanliga cigaretter gör. Det är framförallt i USA som e-cigg har blivit populärt, men det börjar även bli mer poppis i Sverige.

”I USA ökade användningen av e-cigaretter ordentligt under förra året, vid årsskiftet uppskattades hela 13,4 procent av amerikanska middle school- och high school-studenter ha rökt en e-cigarett.” Läs mer.