Råd till svettisar

I dag skriver vi om att träning och hälsa är bra och ska, i de allra flesta fall, leda till att man får upp pulsen och blir svettig. Men ibland svettas man så mycket att man tycker det är lite pinsamt, vad kan en göra då?

kvinna svettasI Expressen kunde vi nyligen läsa en artikel om hur en kille som tydligen svettades en aning för mycket blev utslängd från gymmet i Ronneby. Men gymmet hävdar inte att killen svettas för mycket utan att problemet ligger i att denna person inte torkar upp svetten efter sig, något som kan tänkas vara mindre trevligt för andra motionärer givetvis. Men att skura golvet efter sig är väl kanske överkurs? Nej det tycker inte de som driver gymmet i alla fall.

Att svettas, som ju är en naturlig del i att leva men som kan göras mindre påtaglig och behagligare, kan vi läsa mer om i Sydsvenskan. Det som händer i kroppen är det i det centrala nervsystemet finns sensorer som känner av vår kroppstemperatur och signalerar till hypotalamus i hjärnan och denna skickar vidare en order till svettkörtlarna att nu är det dags att dra på svettningen. Den som är mer vältränad tenderar vidare att svettas mer, eftersom svettkörtlarna är anpassade och vana. Vidare i artikeln listas så mycket som du behöver dricka:

  • Alltid: Drick när du känner dig törstig.
  • Före träningspasset: Timmarna före – kolla färgen på urinen, den bör vara blekgul. Om den är orange, drick något. Om den är klar, sluta dricka. En timme före – drick 250–500 milliliter vätska.
  • Under träningspasset: Om passet är en timme eller kortare på låg intensitet eller är styrketräning behöver du inte dricka något alls, om du inte känner dig törstig.
  • Efter träningspasset: Väg dig både före passet och efteråt och försök under de närmaste timmarna att fylla på vätska tills du når din startvikt.

 

Sommarplåga att svettas

När sommaren är på gång och det i perioder är tropiska nätter och värmebölja kan vi läsa om hur detta bäst genomlevs i en artikel i Aftonbladet. Ta en kall dusch innan sänggående, ha svala sängkläder och undvik kaffe på kvällen.  Om du sedan verkligen lider av din svettning så kan det vara en bra idé att besöka en svettmottagning, kanske denna: http://www.svettmottagningen.se/