Nya hälsotrenden: glutenfritt

Fler än någonsin äter en glutenfri kost och det har verkligen blivit trendigt att undvika gluten. Många säger att de mår bättre och blir piggare av glutenfritt.

232822-close-up-of-wheat

I Göteborgs-Posten kan man läsa att det blivit en trend de senaste åren att köpa glutenfria varor, även för de som inte är glutenintoleranta. Ica ser exempelvis en ökning av försäljningen med 25 procent i år och en sådan här stor ökning har skett varje år de senaste åren. Varför glutenfritt blivit en trend beror på att kändisar i USA börjat äta på det viset och det beror även på att folk är mer benägna att försöka hitta den diet som är allra bäst för deras kroppar.

Mår bra av glutenfritt

Om det är bra eller inte att äta en glutenfri kost, även om man inte är glutenintolerant, har man ingen forskning på. Men läkare och näringsexperter är kritiska till att det finns några positiva hälsoeffekter med att undvika gluten för människor utan intolerans. Men med tanke på att det inte finns många belägg för att det kan vara skadligt att äta glutenfritt, fortsätter de personer som mår bra av det att äta på det här viset. Många känner sig nämligen piggare och mår bättre av att äta glutenfritt. I Expressen skriver man om tv-profilen Kristin Kaspersen som inte har ätit gluten på ett år och som mår jättebra av denna diet. Några produkter som bör undvikas vid en glutenfri kost är:

  • Pasta
  • Couscous
  • Flingor

Ett större utbud

En positiv sak med att det blivit en trend med glutenfri kost, förutom att många mår bättre nu när de äter glutenfritt, är att utbudet ökar i takt med efterfrågan. Det finns alltså många fler alternativ för den som vill eller måste äta glutenfritt, än vad de fanns för några år sedan. Nu kan man köpa glutenfritt i butik men även på nätet på en sajt som http://www.rawfoodshop.se/glutenfritt.html. Detta innebär alltså att de som faktiskt är glutenintoleranta har så mycket enklare att äta en normal kost. Något som dock bör tas i åtanke är att de som är intoleranta faktiskt inte kan äta gluten alls, vilket de personer som äter glutenfritt på grund av att de vill, faktiskt kan. Läs mer.