Få bättre syn

Det finns flera sätt att få bättre syn på, men att träna är inte riktigt en av dem. Dock finns en hel del andra saker man kan göra för att boosta synen ett snäpp – och det kan vara bra eftersom vi nu och i framtiden kommer få använda våra ögon en hel del.

ögon öga för modeFör vissa med dålig syn fungerar ögonoperation med laser, men än så länge är det enbart vissa synfel som kan korrigeras på detta sätt så den tekniken är det kanske några som får vänta på ett tag. Något man kan hitta mer om i tv4:as  reportage som hittas på tv4.se. Men teknik gällande ögonen som snart är verklighet är att vi snart kan glömma bankomatkort och istället scanna ögonen för att ta ut pengar, det skriver Dagens Nyheter och för denna teknik är hur bra man ser inte så viktigt som tur är. Vill man dock boosta sin syn finns dock en del bra saker i mat- och fruktväg som man kan äta. Till exempel tipsar Aftonbladet om viten av att äta A-vitamin för synens skull, brist på denna typ av vitamin är nämligen den vanligaste orsaken till blindhet. Så vill man bevara synen är det A-vitamin som gäller och det finns bland annat i:

  • Fisk
  • Ägg
  • Lever
  • Mjölk

Förebygga synfel

Att synfel går att förebygga råder det ingen tvekan om, i alla fall när det kommer till att veta vad som kan skada synen och sedan undvika dessa saker. Göteborgs Posten rapporterade exempelvis nyligen om att barns ögon tar skada av smartphones då de under längre perioder suttit med telefonen för nära ögonen. Forskaren och optikern Bertil Sterner på Ögonkliniken vid Mölndals sjukhus säger bland annat att det vanligaste synproblemet som barn råkar ut för är att barn utvecklar falsk närsynthet. Detta beror på att ögat fokuserar för länge på nära håll och inte får slappna av vilket det gör när man fokuserar på längre avstånd – ögats förmåga att fokusera normalt på olika avstånd är nämligen under utveckling och ögat är inte färdigutvecklat förrän i tonåren. Därför är det viktigt att man endast låter barn hålla på med smartphones och surfplattor i reglerade former och under kortare tid.