Borde du börja yoga?

Yoga är populärt i Sverige, men det borde vara ännu populärare. Nästan oavsett vad man tränar i övrigt kan man ha nytta av att också träna yoga.

Enda sedan yogan gjorde sin entré i Sverige har den varit populär, men de senaste åren har populariteten ökat kraftigt. Numera hålls yogapass i en del skolor, vilket är bra. Yoga har medicinska effekter, och kan rent av vara bättre än andra typer av sjukgymnastik.

Yoga kan hjälpa dig med att

  • Öka rörligheten i höfterna
  • Öppna upp bröstryggen
  • Skapa rörlighet i ländryggen
  • Träna upp bålstyrkan

Det här har man nytta av nästan oavsett vad man tränar i övrigt, vare sig man lyfter skrot, springer, cyklar, simmar eller gör flera av dessa. Om du planerar att åka Vasaloppet kan det också vara en bra idé att lägga in yoga i träningsschemat.

Var kan man lära sig yoga?

Många gym, som SATS eller Friskis & Svettis, har yogapass. I de flesta städer finns också privata yogastudior, och det finns ofta yogakurser hos studieförbunden. Om du googlar yoga + namnet på staden där du bor kommer du med största sannolikhet att hitta flera alternativ.

Men alla bor som bekant inte i städer. Dessutom är det ofta ganska dyrt att gå yogapass, även om det definitivt är värt det. Det finns dock en budgetlösning, som fungerar mycket bra för de allra flesta. Trots att yoga är urgammalt är det som gjort för att läras ut via Youtube. Det finns flera kanaler som bara handlar om yoga. Här finns en lista med yoga-kanaler på Youtube, som riktar sig till allt från erfarna yogis till barn som vill upptäcka yogans underbara värld.

En Youtube-kanal som inte nämns i den länkade artikeln, men som också är värd att kolla upp, är Yoga with Adriene. I denna kanal hittar man bl.a. ett morgonpass.