Barnfetman ett allt större problem

Världen blir allt mer överviktig, både vuxna som barn och även i Sverige är trenden tydlig. Varför är det så? Och vad kan vi göra åt saken? För det första rör vi människor mindre på oss än förr. Det är resultatet av en bekväm värld. Dessutom äter vi för dåligt. Vilka drabbas värst? Barnen, som alltid.

babydrommen.seDu åker rulltrappa eller hiss istället för att ta trapporna, du tar bilen till mataffären och parkerar den så nära ingången som möjligt för att slippa gå för långt med kassarna. Istället för att gå ut och leka sitter barnen med en dator eller iPad och i skolan är idrott någonting som endast sker en gång i veckan. Dessutom är maten vi äter allt fetare och full av socker, någonting som våra kroppar inte mår bra av att få i överflöd. Kombinationen är farlig och den mänskliga kroppen får ta den hårda smällen. Som förälder är det otroligt viktigt att ansvara för både ens egen kost och sitt barns. Det är viktigt att tidigt lära barnet om vad som är nyttigt och visa på det roliga i att röra på sig. I Sverige är 20-25 procent av Sveriges tioåringar överviktiga och 4-5 procent lider av fetma. Någonting alla inte är medvetna om är att fetma ofta är genetiskt ärftligt, vilket gör att man lättare går upp i vikt. Men det  betyder inte att fetman inte kan påverkas. I en artikel från Sydsvenskan har en kvinna vid namn Malin som är grundare för “sundare barn” svarat på läsarnas fråga om fetma.

Som förälder kan det vara svårt att stå emot ett barn som gärna vill ha mer mat eller sötsaker. Här kommer därför några tips på hur du som förälder kan hantera ett överviktigt barn.

  • Ge barnet vatten istället för saft eller läsk. Just saft och läsk är en av de vanligaste bovarna när det kommer till övervikt, man dricker sig tjock. DetKnittups.se(2) är även samma för barnen. Försök att vänta så länge det går med att över huvud taget ge barnet läsk, det är ingenting hen behöver dricka. Försök även få ditt barn att dricka ett stort glas vatten innan varje middag, för att lugna magen.
  • Frukt framför bulle. Att unna sig en bulle är självklart mysigt men för ett barn som är överviktig kan det vara dumt. Gör en god fruktsallad istället.
  • Planerade måltider. Barnen behöver ha en sund relation till mat och det får hen genom att äta på regelbundna tider. Vad maten innehåller är självklart också viktig, och det är bra om ni försöker få till en så varierad kost som möjligt. Ett tips är att beställa hem matkasse, eftersom det gör det lättare att laga mat regelbundet. Hitta rätt matkasse för er på matkasseguiden.se.
  • Små tallrikar är någonting som är smartare än många tror. Du lurar helt enkelt ögat, om du väljer mindre tallrikar med mycket mat snarare än tvärtom.
  • Aktivisera mera. Om du som förälder inte rör på dig kommer inte heller barnet förstå varför hen ska göra det. Om du däremot regelbundet går ut och springer eller cyklar kommer barnet även intressera sig för motion. Gå även ut och lek med barnet, för att göra aktivitet roligt.

 

Fler bra tips hittar du i den här artikeln och behöver du hjälpa av läkare för att hantera övervikten eller fetman kan du läsa mer hos 1177 Vårdguiden. Lycka till och kom ihåg att det alltid är insidan som räknas – men det innebär även att insidan måste tas hand om.